Akcesoria Cukiernicze do tortu.

Przyborów cukierniczych jest całe mnóstwo, wpisując akcesoria do tortu wyskakują nam tysiące rzeczy, a czy one rzeczywiście są nam potrzebne?

Wystarczą podstawowe akcesoria cukiernicze, żeby stworzyć tort, oczywiście można użyć zwykłej blaszki, łyżki i piekarnika. Tylko po co się męczyć jak w prosty sposób uda się stworzyć piękny tort.

Trochę o tych tortach

Finalnie tort widzimy pięknie wykończony, piękne zdjęcia, kolory. Każdy tort u nas przechodzi długi proces, zanim będzie w finalnym wydaniu. Wykonując tyle czynności tworząc tort potrzebujemy do tego narzędzi, które nam to ułatwią.

Pomyśl sobie, jak mamy do zrobienia 10-15 tortów na weekend i nie mamy odpowiedniej techniki składania tortu, ile wtedy by nam zajęła praca. Nie ma nic lepszego jak zaplanowane działania i przydatne akcesoria, które pomogą w pracy. Oczywiście nie wszystko co opiszę musi się sprawdzić u Ciebie, ale na pewno w większości ułatwi Ci to pracę.

Podstawowe Akcesoria do tortu spis

  1. Rant Cukierniczy
  2. Papier do pieczenia, mata teflonowa.
  3. Rękaw cukierniczy
  4. Tylka cukiernicza
  5. Szpatułka kątowa
  6. Skrobka nierdzewna
  7. Podkład do tortu lub patera
  8. Nóż z piłką lub nóż strunowy
  9. Talerz obrotowy
  10. Butelka do nasączania
  11. Linijka

Zacznijmy od początku!

  1. Rant Cukierniczy– każdy tort osiada biszkopt, najlepiej wypieka się biszkopty w rancie cukierniczym. Dlaczego? Rant jest wysoki na 12-14 cm w zależności od producenta- pozwala to naszemu biszkoptowi rosnąć swobodnie do góry. W zwykłej blaszce często powstaje górka na biszkopcie, ponieważ biszkopt chce piąć się w górę a nie ma już ścianek 🙂 Rant cukierniczy uważam za niezbędny w tworzeniu tortu, nie tylko dlatego, że wypiecze nam pięknie biszkopt. Dzięki niemu stworzymy również prosty tort- raz złożysz tort w rancie i zrozumiesz o czym mowa. Rant cukierniczy – bardzo dobrze stabilizuje i chłodzi złożony tort.
  2. Papier do pieczenia, mata teflonowa– Używamy jako podstawy rantu cukierniczego do wypiekania biszkoptu. Mata teflonowa – jest wielokrotnego użytku więc jest to super alternatywa dla oszczędności i będzie to bardziej eko.
  3. Rękaw cukierniczy– służy do kremu, którego używamy do tortu.
  4. Tylka cukiernicza– wkładamy do rękawa cukierniczego, żeby nasz krem miał równy kształt. Tylka używana też jest do zdobień na torcie w zależności od rodzaju czyli numeru tylko. Pamiętaj, żeby używać tylek metalowych, ponieważ plastikowe zagrzewają nam produkt i krem będzie mało stabilny.
  5. Szpatułka kątowa– służy do nakładania kremu na tort jak również wyrównywania tortu, każdy ma swoją technikę nakładania kremu na tort. Niektóre osoby wolą używać do wygładzania całego tortu tylko szpatułki nie używając skrobki.
  6. Skrobka nierdzewna– jest to kawałek metalowej płytki, która zbiera i wyrównuje nam tynk na torcie.
  7. Podkład do tortu lub patera– podłoże tortu musi być stabilne, więc potrzebuje wsparcia. Najlepiej jest używać specjalnych podkładów cukierniczych, które są stabilne i się nie wyginają. Trzeba zwrócić uwagę czy podkład nie jest za cienki- w innym przypadku tort może nam się przesunąć lub popękać. Jeśli nie masz podkładu do tortu- użyj patery.
  8. Nóż z piłką lub nóż strunowy- do przecinania biszkoptu. Nie ma złotej zasady przecinania biszkoptu, biszkopt musi być stabilny to jest konieczność( o biszkopcie będzie w innym wpisie). Nóż musi być większy niż biszkopt wtedy będzie dużo łatwiej nam przeciąć. Nóż strunowy- jeśli nie masz nie jest to niezbędne, jednak bardzo łatwo wymierzyć równie wysokości biszkoptu.
  9. Talerz obrotowy- możesz użyć talerza do pizzy. Przydatne narzędzie do każdej czynności w torcie: nasączanie biszkoptu, nakładanie kremu do tortu jak i do tynkowania tortu. Jeśli nie masz takiego talerza możesz po prostu obrać tort na blacie, który jest umieszczony na podkładzie cukierniczym
  10. Butelka do nasączania– końcówka butelki ma lejek, który ułatwia wylewanie nasączenia na biszkopt, łatwo jest też użyć w rancie takiej butelki. Jeśli nie masz butelki- może być zwykła łyżka. Łyżka nie sprawdza się w rantach bo ciężko jest nam równomiernie nasączyć nią biszkopt.
  11. Linijka– do odmierzenia średnicy rantu regulowanego jak i do odmierzenia wysokości biszkoptu, żeby podzielić na równe części. Można pominąć jeśli masz sprawne oko- myślę, że to kwestia wprawy i zapomnisz o linijce.

Akcesoria znajdziecie u nas również stacjonarnie w pracowni do kupienia.

Poniżej możesz pobrać spis narzędzi do druku klikając zdjęcie.

Jeśli chcesz obejrzeć film odnośnie Akcesoriów do tortu kliknij TU. Dowiesz się więcej szczegółów odnośnie tego jak używamy wszystkie akcesoria.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *