Przepis: Mazurek Wielkanocy Malinowy z jadalną różą.

Mazurek zawsze klasycznie kajmakowy- nie nie tym razem będzie malinowy i to w wersji z cukrem i bez cukru, do wyboru do koloru, co kto woli.

Składniki

Spód:

  • 250 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 110 g cukru jeśli chcesz użyć zamiennika cukru użyj 80 g Ksylitolu
  • 125 g masła
  • 1 jajko (wielkość M)

Krem malinowy:

  • 200 g malin mrożonych
  • 360 g śmietanki kremówki 30-36%
  • 2 łyżki cukru lub 1,5 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka pektyny

Przybory

  • Blacha do pieczenia 24-26 cm średnicy
  • Papier do pieczenia
  • Piekarnik
  • Miska
  • Akcesoria do mieszania
  • Stolnica

Przygotowanie

Spód:

  1. Na stolnicę lub do miksera planetarnego z końcówką K, proszek do pieczenia, pokrojone na kawałki masło, jajko -zagniatać
  2. Uformować z ciasta jednolitą kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
  3. Natłuścić wnętrze tortownicy lub formy do tarty, jeśli masz zwykłą blaszkę wyłóż spód papierem a ranty natłuść.
  4. Piekarnik rozgrzać do 190°C.
  5. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować nasze ciasto wyjęte z lodówki na grubość 3 mm i wylepić nim formę, odciąć wystające brzegi i wyłożyć rant w zależności od rodzaju blaszki.
  6. Ciasto nakuć widelcem i wstawić na chwilę do schłodzenia jeszcze przed wypieczeniem na 5-10 minut.
  7. Piec ciasto 25 minut w rozgrzanym piekarniku.
  8. Wyjąć ciasto z piekarnika, 10 minut studzić w formie, potem ostrożnie oddzielić od formy, wyjąć i zupełnie ostudzić.
  9. Spód do ciasta można zrobić dużo wcześniej, nawet ze dwa dni wcześniej niż planujemy ucztę.

Krem Malinowy:

  1. Owoce wkładamy do garnuszka , zagotowujemy na małym ogniu.
  2. W momencie rozmrożenia się i puszczenia soku z owoców dodajemy do pektynę i cukier- zmieszany razem cały czas mieszając owoce.
  3. Mieszamy cały czas, żeby pektyna się rozpuściła i nie pozostawiła grudek.
  4. Chwilę jeszcze gotujemy- odstawiamy do stężenia- najlepiej jest przełożyć do większego naczynia- szybciej wystygnie.
  5. Po wystygnięciu i stężeniu lekko musu- wstawiamy na wolny ogień śmietankę i dodajemy do niej nasz mus malinowy.
  6. Chwilę wszystko razem gotujemy do połączenia się skłądników.
  7. Powstałą masę można zblednować.
  8. Masa musi troszeczkę nam wystygnąć, po wystygnięciu lekko ciepłą wylewamy na nasz spód do tarty.
  9. Odstawiamy do lodówki.
  10. Zdobimy jadalną suszoną różą według uznania.

Polecam bardzo suszone róże z Bakaliowe Smaki . Nie jest to reklama sponsorowana, po prostu mają jedne z lepszych jakościowo suszonych kwiatów i liofilizowane owoce, cena jest również przystępna, polecam <3

Wybierasz z cukrem czy bez cukru?

Więcej inspiracji znajdziesz również na naszym INSTAGRAMIE

________________________________________

O Autorze:

Ania Samsel

Założycielka firmy WypiekAna i Akademia WypiekAna, z zawodu inżynier okrętownictwa, z wyboru również przedsiębiorca i cukiernik.

Eksperymentowanie w kuchni to jej pasja, dodatkowo uwielbia dzielić się swoją wiedzą z innym. Nauczyła się jak prowadzić własny biznes i teraz tą wiedzę przekazuje innym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *