Fit Donut, tym razem nie każdy będzie mógł do nas wpaść na tłusty czwartek i zjeść nasze donutki. Szybki przepis na klasyczne donuty lub fit, sam wybierasz jaką wersję zrobisz.
Składniki
- 1/2 kostki drożdży świeżych lub 1 opakowanie drożdży suchych
- 110 g mleka
- 250 g mąki
- 1 jajko
- 40 g cukru (chcesz użyć zamiennika cukru użyj ksylitolu)
- 40 g masła
Przybory
- Blacha do pieczenia
- Papier do pieczenia
- Piekarnik
- Miska
- Stolnica
Do smarowania
- Żółtko
- Łyżka mleka
- Czekolada, orzeszki
Przygotowanie
- Do rondelka wlać mleko, cukier i drożdże. Lekko podgrzać.
- Do podgrzanego mleka dodać masło, jajka. Przelać do miski.
- Do miski dodać mąkę i sól, ugniatać do momentu uzyskania elastycznego ciasta.
- Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Musi podowić objętość
- Zimą polecam wstawić miskę do piekarnika, nastawionego na najniższą temperaturę.
- Ciasto drożdżowe rozwałkować wyłożyć na stolnicę i jeszcze raz je wyrobić.
- Rozwałkować a około 1 cm grubości, wyciąć szklanka okręgi a kieliszkiem w okręgu wyciąć kolejne kółko. Na kształt donuta.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć Donuty na płaszcze.
- Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
- Piekarnik rozgrzać na 180 stopni.
- Posmarować każdego donuta mlekiem wymieszanym z żółtkiem.
- Piec około 15 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika polać roztopiona czekoladą z orzeszkami 🍩
Wybierasz donuty z cukrem czy bez cukru?
Przepis znajdziesz również na naszym INSTAGRAMIE
________________________________________
O Autorze:
Założycielka firmy WypiekAna i Akademia WypiekAna, z zawodu inżynier okrętownictwa, z wyboru również przedsiębiorca i cukiernik.
Eksperymentowanie w kuchni to jej pasja, dodatkowo uwielbia dzielić się swoją wiedzą z innym. Nauczyła się jak prowadzić własny biznes i teraz tą wiedzę przekazuje innym.