Przepis: Pascha

Nie ma Świąt Wielkanocnych bez sernika, tym razem w formie paschy. Każdy przepis jest zawsze z cukrem, tym razem będzie w wersji z cukrem i bez cukru.

Składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 200 g cukru pudru jeśli chcesz użyć zamiennika cukru użyj 160 g Ksylitolu, Ksylitol mielimy w młynku do kawy na cukier puder lub w malakserze
  • 200 g masła
  • 200 g śmietanki 30-36%
  • 4 żółtka
  • bakalie – suszone figi, morele, orzechy- ilość według upodobania, jeśli lubisz skórkę pomarańczy -proszę bardzo , ja nie lubię 🙂

Przybory

  • Durszlak
  • Gaza
  • Mikser
  • Miska
  • Akcesoria do mieszania
  • Gaza

Przygotowanie

  1. Jajka, masło, twaróg wyjąć z lodówki, żeby się troszeczkę ogrzały,
  2. Masło jak będzie już lekko miękkie- wkładamy do misy miksera z cukrem pudrem lub zmielonym ksylitolem, ucieramy na puch.
  3. Jak już będzie jasne i puszyste masło dodajemy powoli żółtka, jedno po drugi.
  4. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy stopniowo twaróg i mieszamy.
  5. Dodać posiekane bakalie, wymieszać.
  6. Przygotować sitko (najlepiej metalowe). Postawić w misce, wyłożyć gazą.
  7. Przełożyć do sitka wyłożonego gazą masę twarogową- zawinąć dokładnie .
  8. Przykryć twaróg talerzem i obciążyć całość.
  9. Wstawić na całą noc do lodówki, przez gazę spłynie nam do miski serwatka i wtedy ciasto będzie idealne.
  10. Wyjmujemy po czasie z lodówki przekładamy na talerz do góry nogami sitko, zdejmujemy gazę.
  11. Zdobimy według uznania.

Wybierasz z cukrem czy bez cukru?

Więcej inspiracji znajdziesz również na naszym INSTAGRAMIE

________________________________________

O Autorze:

Ania Samsel

Założycielka firmy WypiekAna i Akademia WypiekAna, z zawodu inżynier okrętownictwa, z wyboru również przedsiębiorca i cukiernik.

Eksperymentowanie w kuchni to jej pasja, dodatkowo uwielbia dzielić się swoją wiedzą z innym. Nauczyła się jak prowadzić własny biznes i teraz tą wiedzę przekazuje innym.

2 Comments

  1. Typowe ciasto wielkanocne, bardzo często pojawia się u mnie na śniadaniu wielkanocnym. Ciasto bez pieczenia, ja użyłem ksylitolu aby mogła również osoba z cukrzycą. Pełna dowolność jeśli chodzi o bakalie. Najważniejszy w tym przepisie jest twaróg, powinien być wysokiej jakości. Produkty do paschy użyłem z innych stron

    1. W tym roku u nas był to hit na Wielkanoc, najlepsze jest to, że w tym przepisie nie czuć różnicy jak zmieni się słodzik klasyczny na zamiennik 🙂 Oczywiście twaróg jest najważniejszy w tym przepisie, a w jakich proporcjach używałeś ksylitolu?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *