Nie ma Świąt Wielkanocnych bez sernika, tym razem w formie paschy. Każdy przepis jest zawsze z cukrem, tym razem będzie w wersji z cukrem i bez cukru.
Składniki
- 1 kg twarogu sernikowego
- 200 g cukru pudru jeśli chcesz użyć zamiennika cukru użyj 160 g Ksylitolu, Ksylitol mielimy w młynku do kawy na cukier puder lub w malakserze
- 200 g masła
- 200 g śmietanki 30-36%
- 4 żółtka
- bakalie – suszone figi, morele, orzechy- ilość według upodobania, jeśli lubisz skórkę pomarańczy -proszę bardzo , ja nie lubię 🙂
Przybory
- Durszlak
- Gaza
- Mikser
- Miska
- Akcesoria do mieszania
- Gaza
Przygotowanie
- Jajka, masło, twaróg wyjąć z lodówki, żeby się troszeczkę ogrzały,
- Masło jak będzie już lekko miękkie- wkładamy do misy miksera z cukrem pudrem lub zmielonym ksylitolem, ucieramy na puch.
- Jak już będzie jasne i puszyste masło dodajemy powoli żółtka, jedno po drugi.
- Gdy masa będzie jednolita, dodajemy stopniowo twaróg i mieszamy.
- Dodać posiekane bakalie, wymieszać.
- Przygotować sitko (najlepiej metalowe). Postawić w misce, wyłożyć gazą.
- Przełożyć do sitka wyłożonego gazą masę twarogową- zawinąć dokładnie .
- Przykryć twaróg talerzem i obciążyć całość.
- Wstawić na całą noc do lodówki, przez gazę spłynie nam do miski serwatka i wtedy ciasto będzie idealne.
- Wyjmujemy po czasie z lodówki przekładamy na talerz do góry nogami sitko, zdejmujemy gazę.
- Zdobimy według uznania.
Wybierasz z cukrem czy bez cukru?
Więcej inspiracji znajdziesz również na naszym INSTAGRAMIE
________________________________________
O Autorze:
Założycielka firmy WypiekAna i Akademia WypiekAna, z zawodu inżynier okrętownictwa, z wyboru również przedsiębiorca i cukiernik.
Eksperymentowanie w kuchni to jej pasja, dodatkowo uwielbia dzielić się swoją wiedzą z innym. Nauczyła się jak prowadzić własny biznes i teraz tą wiedzę przekazuje innym.
Typowe ciasto wielkanocne, bardzo często pojawia się u mnie na śniadaniu wielkanocnym. Ciasto bez pieczenia, ja użyłem ksylitolu aby mogła również osoba z cukrzycą. Pełna dowolność jeśli chodzi o bakalie. Najważniejszy w tym przepisie jest twaróg, powinien być wysokiej jakości. Produkty do paschy użyłem z innych stron
W tym roku u nas był to hit na Wielkanoc, najlepsze jest to, że w tym przepisie nie czuć różnicy jak zmieni się słodzik klasyczny na zamiennik 🙂 Oczywiście twaróg jest najważniejszy w tym przepisie, a w jakich proporcjach używałeś ksylitolu?