Zanim upieczesz super biszkopt, dobrze jest wiedzieć, czego użyć do pieczenia. Biszkopt pieczemy w rancie cukierniczym- dlaczego nie w blaszce?
Rant cukierniczy zazwyczaj jest wysoki minimum 10 cm- blaszka klasyczna ma wysokość 5-6 cm. Nasz biszkopt lubi się wspinać po ściankach- dlatego jest wysoki. Jeśli pieczemy biszkopt w zwykłej blaszce, zazwyczaj robi się górka, ponieważ biszkopt nie ma się po czym piąć do góry.
Jak to się piecze w rancie?
Rant cukierniczy, nie posiada formy dna. Dno trzeba zabezpieczyć przed nieprzywieraniem biszkoptu do blachy piekarnika.
Czy trzeba zabezpieczać rant, żeby nie wypłynął nam biszkopt? NIE– dobrze ubite jaja, dobre proporcje na biszkopt nie powodują wylania się biszkoptu po za ścianki. Musimy jedynie postawić nasz rant cukierniczy na odpowiednim podłożu, nie potrzebujemy dodatkowego zawijania.
Formy rantu jak i podłoża na którym stawiamy naszą masę nie smarujemy tłuszczem. Biszkopt może nam się przykleić lub w ogóle nie wznosić się do góry.
Zabezpieczenie pieczonego biszkoptu w rancie:
- Papier Do Pieczenia– zazwyczaj mamy dostępny w kuchni papier do pieczenia. Mamy dwa rodzaje papieru do pieczenia papier pergaminowy i papier woskowy.
Papier pergaminowy jest papierem na bazie celulozy i jest używany jako zamiennik smarowania w cukiernictwie. Służy do pieczenia.
Papier woskowy inaczej papier parafinowy, jest papierem odpornym na wilgoć. Służy do owijania i przechowywania. - Folia Aluminiowa– Jeśli nie masz papieru do pieczenia, możesz użyć foli aluminiowej, jednak czasem folia aluminiowa się przylepia nam do biszkoptu i ciężko ją zdjąć. Biszkopt musi być dobrze wysuszony wtedy zdejmujemy folię.
- Mata do pieczenia– mata do pieczenia makaroników, pierników- mata jest sylikonowa, jednak trzeba zawsze sprawdzić jak na danej macie się wypiekana, ponieważ każda ma różne powierzchnie i często mata bardzo przywiera do biszkoptu i jest lekko mokry po zdjęciu lub zostaje biszkopt na macie.
- Mata teflonowa na grilla– nasza ulubiona forma do pieczenia jest wielokrotnego użytku. To super alternatywa dla oszczędności i byciu bardziej eko. Mata teflonowa formatu blaszki do piekarnika to koszt około 10 zł sztuka. Wystarczy spokojnie na 50 pieczeń, można jej użyć również do wypieku innych rzeczy a nawet do grilla elektrycznego 🙂
Od dłuższego czasu mata teflonowa służy nam w zasadzie do większości wypieków, w skali większych wypieków czyli 10-15 biszkoptów na weekend minimalizujemy odpad co za tym idzie oszczędzamy.
Jest jeszcze klasyczna metoda, jeśli nie macie powyższych sprzętów- masło i bułka tarta. No kto tego nie pamięta?! 🙂
Używając tego sposobu smarujcie tylko dno blachy nigdy ranty. Uważajcie też, żeby nie przesadzić z temperaturą w piekarniku, ponieważ tłuszcz powyżej 200 stopni ma zupełnie inne właściwości i rozgrzewa się dopiero w tej temperaturze. Oznacza to, że może nam się w wysokich temperaturach przypiec spód naszego biszkoptu 🙂
Na czym pieczesz swoje biszkopty?
Jeśli chcesz obejrzeć film odnośnie Akcesoriów do tortu kliknij TU. Dowiesz się więcej szczegółów odnośnie tego jak używamy wszystkie akcesoria.
Założycielka firmy WypiekAna i Akademia WypiekAna, z zawodu inżynier okrętownictwa, z wyboru również przedsiębiorca i cukiernik.
Eksperymentowanie w kuchni to jej pasja, dodatkowo uwielbia dzielić się swoją wiedzą z innym. Nauczyła się jak prowadzić własny biznes i teraz tą wiedzę przekazuje innym.