Nie ma chyba osoby, która nie miałaby problemu z wypieczeniem biszkoptu!
W tym wpisie znajdziesz rozwiązania, które pomogą Ci zapanować na wypiekiem biszkoptu oraz zdradzę mój idealny przepis!
W czym i jak się to robi!
Przepis na biszkopt to jaja, mąka pszenna, mąka ziemniaczana i cukier. Nic więcej nam nie potrzeba! Do wypieku najlepiej jest użyć rantu cukierniczego, dzięki któremu nasz biszkopt będzie miał możliwość wspinać się do góry i rosnąć jak szalony.
Jaja z cukrem trzeba ubić w pierwszej kolejności, przepis na idealny biszkopt znajdziesz TU, więc nie będę tu się rozwodzić o proporcjach.
Zacznijmy od podstaw:
- Miska do ubicia jajek- miska musi być albo szklana albo metalowa, jeśli nie masz możesz użyć garnka, chodzi o powierzchnię. Używając miski plastikowej nie ma momentu tarcia mieszadła o ścianki, przez co nie rozbija się cukier dobrze w naszej masie.
- Ubijamy masę jajeczną minimum 15-20 minut- dzięki temu masa jajeczna będzie bardziej stabilna i napowietrzona.
- Jajka- jajka są całym sekretem biszkoptu- najlepsze są jajka z wolnego wybiegu. Mimo wyższej ceny niż jajka z chowu klatkowego i tak używamy ich mniej – biszkopt super na nich rośnie. Nie wspomnę o smaku i kolorze!
- Temperatura wypieku- nie może być zbyt wysoka, ponieważ biszkopt będzie zbyt szybko rósł i może nam później opaść.
- Forma- najlepszą formą do wypieku jest wysoki rant cukierniczy. Blaszka zwykła ma 6-7 cm wysokości i często biszkopt chce nam w takiej blaszce rosnąć a nie ma gdzie- przez co rośnie na środku tworząc “kopiec kreta” :). Rant ma idealną powierzchnię, która zapewnia naszym biszkoptom swobodny i nieograniczony wzrost.
Mój przepis na biszkopt.
Mój przepis na biszkopt bije wszystkie stereotypy na głowę! Sprawdź to koniecznie!
Ubijamy najpierw białka , dodając cukier partiami a na końcu żółka- nie tak nie robię 😀
Ubijam całe jajka z cukrem? Być może – jasne, że tak robię!
Kto to widział 🙂 Skąd taki pomysł? Pomysł z oszczędności czasu i wynika z doświadczenia! W pracowni tylko tak robimy biszkopt klasyczny, i to się sprawdza!! Sprawdź koniecznie ten przepis!
A Ty masz swój ulubiony sposób na wypiekanie biszkoptów?
Założycielka firmy WypiekAna i Akademia WypiekAna, z zawodu inżynier okrętownictwa, z wyboru również przedsiębiorca i cukiernik.
Eksperymentowanie w kuchni to jej pasja, dodatkowo uwielbia dzielić się swoją wiedzą z innym. Nauczyła się jak prowadzić własny biznes i teraz tą wiedzę przekazuje innym.