Zanim zrobisz finalnie tort, warto jest wiedzieć jak przygotować wszystkie składniki znacznie wcześniej, żeby nie robić wszystkiego jednego dnia.
Pamiętaj planowanie jest kluczem do sukcesu w każdej dziedzinie.
Biszkopt wymaga czasu.
Biszkopt czy to klasyczny, czy czekoladowy potrzebuje czasu! O jaki czas chodzi?
Czasu potrzebujemy na wszystko: zakupy, przygotowaniu produktów, wypieczeniu, ostygnięcie, przechowywanie jak i finalne składanie tortu. Każdą pracę należy zaplanować dokładnie i wiedzieć skąd takie rozwiązanie jest najlepsze. Chociaż przyznam, że metoda prób i błędów w moim przypadku jest najlepsza dla mnie z perspektywy czasu bo dużo się na niej nauczyłam. Myślę, że możesz pominąć te błędy i po prostu przyjąć ten sposób, który Ci przedstawię.
Biszkopt wypiekamy znacznie wcześniej niż robimy finalny tort, nie wykonujemy go w dniu składania i dekorowania tortu. Biszkopt potrzebuje odpoczynku. Z biszkoptem jak z chlebem im świeższy tym gorzej się kroi.
Biszkopt musi się nam ustabilizować, tak żeby udźwignął to co będzie miał w sobie w środku i na zewnątrz. Stabilny biszkopt to taki który, zostawisz na co najmniej 12 h po wypieczeniu, a najlepiej dobę. Nie bój się wypiekać biszkoptów nawet kilka dni przed użyciem w torcie. Biszkopt dobrze i szczelnie przechowywany będzie idealny do użycia- o przechowywaniu biszkoptów będzie kolejny wpis.
Jak to wygląda w praktyce.
Tort do zrobienia na piątek.
Wypiekam w piątek biszkopt- nie biszkopt wypiekasz we wtorek lub środę. Czas wypieku jest zależny od tego co będziesz robić z tortem, czy robisz jeden tort czy klika. Im więcej masz tortów do zrobienia tym szybciej wypiecz biszkopt.
Dzięki wcześniejszemu wypieczeniu biszkoptu masz czas na przygotowanie zdobień i zaplanowanie kolejnych prac.
Biszkopt przechowuj szczelnie zamknięty, żeby nie wysechł lub był wilgotny. Jeśli masz do zrobienia kilka biszkoptów- piecz je wszystkie razem jednego dnia ponieważ ułatwi Ci to pracę i organizację. Pozbędziesz się dzięki temu już tej najbardziej “brudnej pracy” przy tworzeniu tortów.
Kiedy my wypiekamy biszkopty?
Biszkopty na cały tydzień wypiekamy jednego dnia, czyli jeśli mamy biszkopty na piątek i sobotę, sumujemy ilość i wypiekamy je we wtorek. Nie możemy dopuścić do tego, że w czwartek np. okazuje się że brakuje nam 1 biszkoptu. Zaburza to całe planowanie naszej pracy i wszystkiego co związane z procesem tworzenia słodkości. W pracowni mamy około 20-25 rantów, które używamy jednocześnie. Rozlewamy masę do kilku rantów i wstawiamy do piekarnika.
Tym bardziej jeśli mamy różne torty z wykluczeniami, proces produkcji jest utrudniony bo każdy biszkopt robi się inaczej, o tym też trzeba pamiętać, bo zabiera dodatkowy czas.
A Ty kiedy wypiekasz biszkopt na tort?
Założycielka firmy WypiekAna i Akademia WypiekAna, z zawodu inżynier okrętownictwa, z wyboru również przedsiębiorca i cukiernik.
Eksperymentowanie w kuchni to jej pasja, dodatkowo uwielbia dzielić się swoją wiedzą z innym. Nauczyła się jak prowadzić własny biznes i teraz tą wiedzę przekazuje innym.