Przepis: Pieczone FIT DONUTY

Fit Donut, tym razem nie każdy będzie mógł do nas wpaść na tłusty czwartek i zjeść nasze donutki. Szybki przepis na klasyczne donuty lub fit, sam wybierasz jaką wersję zrobisz.

Składniki

  • 1/2 kostki drożdży świeżych lub 1 opakowanie drożdży suchych
  • 110 g mleka
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 40 g cukru (chcesz użyć zamiennika cukru użyj ksylitolu)
  • 40 g masła

Przybory

Do smarowania

  • Żółtko
  • Łyżka mleka
  • Czekolada, orzeszki

Przygotowanie

  1. Do rondelka wlać mleko, cukier i drożdże. Lekko podgrzać.
  2. Do podgrzanego mleka dodać masło, jajka. Przelać do miski.
  3. Do miski dodać mąkę i sól, ugniatać do momentu uzyskania elastycznego ciasta.
  4. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Musi podowić objętość
  5. Zimą polecam wstawić miskę do piekarnika, nastawionego na najniższą temperaturę.
  6. Ciasto drożdżowe rozwałkować wyłożyć na stolnicę i jeszcze raz je wyrobić.
  7. Rozwałkować a około 1 cm grubości, wyciąć szklanka okręgi a kieliszkiem w okręgu wyciąć kolejne kółko. Na kształt donuta.
  8. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć Donuty na płaszcze.
  9. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
  10. Piekarnik rozgrzać na 180 stopni.
  11. Posmarować każdego donuta mlekiem wymieszanym z żółtkiem.
  12. Piec około 15 minut.
  13. Po wyjęciu z piekarnika polać roztopiona czekoladą z orzeszkami 🍩

Wybierasz donuty z cukrem czy bez cukru?

Przepis znajdziesz również na naszym INSTAGRAMIE

________________________________________

O Autorze:

Ania Samsel

Założycielka firmy WypiekAna i Akademia WypiekAna, z zawodu inżynier okrętownictwa, z wyboru również przedsiębiorca i cukiernik.

Eksperymentowanie w kuchni to jej pasja, dodatkowo uwielbia dzielić się swoją wiedzą z innym. Nauczyła się jak prowadzić własny biznes i teraz tą wiedzę przekazuje innym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *